Nederlands English

Kom meedoen

Gezelligheid en leuk korfballen, dat is Oranje-Nassau. Voor jong en oud. Van jeugdkamp tot studenten-toernooien, van themafeesten tot selectieweekends en natuurlijk onze zeer succesvolle Kangoeroe Klup. We hebben studentenkorting! Bekijk de agenda en doe mee (eerste keer gratis).

Ja, wij korfballers douchen soms gemengd. So what?

geplaatst op 7 augustus 2013

Fanatiek korfballer Maite Vermeulen checkt de grootste vooroordelen over de sport. 

Ik blijf het onbegrijpelijk vinden. Mijn collega kijkt me aan over de lunch, hoofd zachtjes schuddend. Ze wijst naar me met haar vork. Zo een vlotte, sexy meid als jij. En dan speel je korfbal. De nadruk ligt op dat laatste woord, met een lange, uitgerekte oh. Alsof het een vies woord is. Korfbal. 

Het is niet de eerste keer dat ik die Ah en Oh hoor. Ik speel al korfbal sinds mijn zevende. Bij ASV Swift in Amsterdam, bij HEBBES in Utrecht (Haal Een Bal Beweeg En Schiet, tja, wat zal ik zeggen), en bij Highbury Korfball Club in Londen. Korfbal spelen is een sociale dooddoener. Soms wordt de sport eerst uitgebreid afgekraakt voor ik kan zeggen dat ik het al jaren speel. De frons (dat is toch voor mietjes), de snuif (dan sta je toch de helft van de tijd stil), de giechel (douchen jullie gemengd ?), de slik (Ah of oh) ik heb het allemaal al zo vaak gezien.

Geen sport heeft in Nederland zo een negatief imago. Maar wat is er waar van de zeven grootste vooroordelen over korfbal?

1. Alleen Nederlanders en Belgen spelen korfbal

onwaar - Toen ik een jaar in Londen studeerde heb ik korfbal gespeeld bij Highbury Korfball Club, een van de elf korfbalverenigingen in Londen. En verrassend genoeg zat daar geen enkele andere Nederlander bij. Wel een paar Australiers, een Luxemburgse, een Malediviaan en een Nieuw-Zeelander. Bij de in 1933 opgerichte International Korfball Federation (IKF) zijn inmiddels 59 landen aangesloten. Maar korfbal is inderdaad van origine een Nederlandse sport, in 1902 bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen. Van de geschatte 200.000 korfballers wereldwijd, spelen er zo een 85.000 in Nederland, en 8.000 in Belgie.

Dat overwicht in het aantal spelers zorgt natuurlijk voor een beter nationaal team. Sinds het WK in 1978 voor het eerst werd georganiseerd heeft Nederland altijd gewonnen, behalve in 1991. Toen won thuisland Belgie. Maar sinds 1990 wordt ook elke twee jaar het Asia-Oceania Korfball Championship georganiseerd. Tot nu toe werd dat altijd gewonnen door Taiwan, behalve in 2004, toen Australie won. En in 2010 werd het eerste Afrikaanse Korfbal Kampioenschap in Zimbabwe gewonnen door Zuid-Afrika.

2. Korfballers douchen gemengd

grotendeels onwaar - Elke niet-korfballer die denkt grappig te zijn, stelt de vraag: douchen jullie ook gemengd? Op zich niet verwonderlijk: korfbal is de enige teamsport ter wereld waarbij mannen en vrouwen op topniveau samen in een team spelen. Alleen het Britse netball wordt ook wel gemengd gespeeld, hoewel het op topniveau om vrouwenteams gaat. Maar bij korfbalclubs zijn er gewoon mannen- en vrouwenkleedkamers. De voorbespreking van een wedstrijd gebeurt wel in een kleedkamer, maar dan hebben alle spelers gewoon hun tenue aan. In principe wordt er na de wedstrijd ook niet gemengd gedoucht. Maar ja !?. Als er een kampioenschap behaald wordt en er valt als team iets te vieren, dan wil er nog weleens een gezamenlijke douchepartij plaatsvinden. Met zijn allen met een biertje onder de douche ;dat is teamspirit. En misschien ook wel een sneer naar alle vooroordelen. Ja, wij douchen gemengd. So what?

3. Korfbal is voor softies

half waar - Korfbal is, precies als basketbal, een gecontroleerde contactsport. Dit betekent dat fysiek contact tussen spelers is toegestaan, maar dat de scheidsrechter moet fluiten wanneer dat contact een speler bevoordeelt. Je mag iemand bijvoorbeeld niet op de armen slaan als hij of zij probeert te scoren, of vasthouden als hij of zij naar de bal springt. Toch wordt er op het korfbalveld heel wat afgeduwd en doet de sport fysiek niet onder voor basketbal. Juist omdat je bij korfbal 1 op 1 verdedigt, komt duw-en-trekwerk veel voor.

Ook de regel tegen verdedigd schieten draagt bij aan het mietjesimago van korfbal. Die houdt in dat de aanvallende speler niet mag scoren als de verdedigende speler met zijn arm de bal probeert te blokkeren. De verdediger moet dan wel binnen armlengte van de aanvaller zijn, en met zijn gezicht naar de aanvaller staan. Dit klinkt natuurlijk suf, met je arm omhoog achter iemand aanrennen, maar het is juist de techniek die nodig is om vrij te komen van je verdediger, die het spelletje spannend maakt. Bovendien: in het topkorfbal wordt deze spelregel zelden tot nooit vertaald in daadwerkelijk affluiten bij verdedigd schieten.

Nee, korfbal is geen rugby. Hoewel; Korfbal staat in de topdrie van gevaarlijkste sporten. Alleen zaalvoetballers en hardlopers raken vaker geblesseerd.

4. Bijna niemand speelt korfbal

onwaar - Tot in de jaren 70 was korfbal na voetbal de grootste teamsport van Nederland. Daarna werd korfbal voorbijgestreefd door volleybal en hockey. De laatste jaren daalde het aantal korfballers behoorlijk, van zo een 100.000 in 2010, tot 85.000 nu. Veel verenigingen zien zich genoodzaakt te fuseren. Toch is korfbal nog steeds de vierde teamsport van Nederland. Er zijn twee keer zoveel korfballers als basketballers.

De finale van de korfballeague, die elk jaar in de Ahoy wordt gespeeld, is altijd uitverkocht. 15.000 mensen die een korfbalwedstrijd kijken, dat is toch zo slecht nog niet.

5. Alleen sukkels en homo’s spelen korfbal

ongefundeerd - Mannen die op gelijke voet met vrouwen een sport beoefenen; dat moeten wel doetjes zijn. En vrouwen die met mannen sporten, die zijn dan vast niet erg vrouwelijk. Tja, over dergelijke vooroordelen valt moeilijk een zinnige discussie te voeren. Maar laat ik een paar dingen noemen ter verdediging van korfbalmannen. Bij onze club zijn veel mannen fanatieke voetbalsupporters (mocht dat een teken van mannelijkheid zijn). Er zijn inderdaad een paar homoos bij, maar die zijn er ook bij voetbalclubs (waar het taboe wellicht groter is). Martin Jol, oud-coach van Ajax en nu van Fullham, heeft ook gekorfbald. En topmodel Doutzen Kroes ook. Net als RTL-presentatrice Jessica Mendels, cabaretier Karel de Rooij, politici Jeltje van Nieuwenhoven en Erica Terpstra, burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel, minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en Dit was het nieuws-presentator Harm Edens. En ja, die laatste is wel homo ja.

6. Korfbal is een trage sport

half waar - Het trage imago van korfbal stamt uit de tijd dat het speelveld nog bestond uit drie vakken. Een team telde toen twaalf spelers, vier in elk vak. Het ene vak viel aan, het andere vak verdedigde, en het derde vak fungeerde als doorgeefvak. Dat dit onnodig traag was, mag duidelijk wezen. Sinds 1991 wordt er nog maar met twee vakken gespeeld. Sinds 2005 wordt in Nederland bovendien topkorfbal gespeeld in de Korfbal League. Daarin spelen de tien beste clubs van Nederland een zaalcompetitie. Dat heeft voor de nodige vernieuwingen gezorgd. Zo wordt er niet meer gespeeld op rieten mandjes, maar op kunststofkorven, waardoor het scoren niet afhankelijk is van de kwaliteit van het materiaal. Ook wordt topkorfbal nu gespeeld met een schotklok: binnen 25 seconden moet een schot zijn gelost door de aanvallende partij, anders vervalt de aanval. Er kan dus niet eindeloos rondgespeeld worden zonder doelpoging.

Zeker met zaalkorfbal wordt ook behoorlijk veel gescoord. Het veld is er kleiner en de wedstrijd korter: het spel gaat dus sneller. Een gemiddelde wedstrijd in de derde klasse eindigt vaak ergens rond de 15 doelpunten, in de Korfbal League vrijwel altijd rond de 25.

Ondanks het snelle karakter van zaalkorfbal blijft het feit dat het veld is opgedeeld in twee vakken. Het aanvallende vak staat dus te kijken naar de verdedigers, en andersom (om de twee doelpunten wordt van functie gewisseld). Maar ja, een voetbalverdediger rent ook niet altijd mee naar voren.

7. Korfbal is een incestsport

waar - Een sport waar mannen en vrouwen samen spelen levert onvermijdelijk stelletjes op. En ja, dat resulteert ook in korfbalkindjes. Ik heb een kleine niet-representatieve statistische analyse losgelaten op de 17-koppige selectie van mijn huidige korfbalvereniging. Op dit moment heeft 35 procent van onze selectie een relatie binnen onze club. 47 procent heeft een relatie binnen korfbal, dus inclusief andere verenigingen. En 59 procent heeft ooit een korfbalrelatie gehad. Dus ja, korfbal is een incestsport.

Maite Vermeulen

(is redacteur bij nrc.next, waarop dit artikel ooit verscheen)


Recente nieuwsberichten

No image